Dek Opleidingen is de opleider van Zeeland en het westen van de provincie Brabant voor het behalen van de taxipas. Wil je taxichauffeur worden en dus het rijbewijs halen? Dan kan dat bij Dek in de examenplaatsen Goes en Bergen op Zoom. Helaas zijn de steden Middelburg en Terneuzen geen examenplaats meer bij het CBR. Zowel voor taxi theorie (TVT) als voor taxi praktijk (TVP) bieden wij een gedegen opleiding. Op deze pagina vind je meer informatie over de opleiding en examens.
De basisopleiding Taxichauffeur bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Beide onderdelen worden afzonderlijk getoetst door het CCV. Na het slagen voor zowel het theoretische als praktische gedeelte ontvangt u het Basisdiploma Taxichauffeur. Inhoudelijk behandelen wij de volgende onderdelen:
Het theoriegedeelte van de opleiding bij Dek Opleidingen bestaat uit thuisstudie middels een boek en e-learning. Dit kan worden aangevuld met 3 cursusavonden waarbij bovenstaande onderwerpen aan bod komen. Wij adviseren om van tevoren het lesmateriaal door te nemen. Op deze manier kun jij je al voorbereiden en eventueel gericht vragen stellen aan onze theoriedocent. Het gaat hierbij om een boek en een internetkaart ten behoeve van de online examentraining. Het praktijkgedeelte bestaat uit 8 x 50 minuten les samen met een andere kandidaat of in geval van individuele lessen bestaat dit uit 4 x 50 minuten les. Van tevoren wordt een intest van een uur gedaan. Daarbij kijkt onze instructeur naar het aanvangsniveau en het leertempo. Op basis daarvan krijg je een persoonlijk advies voor de praktijkopleiding. Het kan dus zijn dat er extra lessen worden geadviseerd. Bovenstaande onderwerpen worden behandeld zodat je optimaal wordt voorbereid op het praktijkexamen. De praktijkopleiding kan worden gevolgd in een voertuig van Dek. Er kan echter ook voor worden gekozen om de opleiding en het examen te rijden in een voertuig van je (potentiële) werkgever. Dit voertuig moet dan uiteraard wel aan de exameneisen voldoen.
Om in het bezit te komen van de taxipas moet je slagen voor het theorie-examen bij het CBR. Dit examen bestaat uit 40 vragen waarvan de meesten in meerkeuzevorm worden gesteld. Ook is er sprake van enkele cases. Je moet mnimaal 32 vragen goed beantwoorden om te slagen. Naast het reguliere theorie-examen (zie video CBR hiernaast) bestaan er nog 2 mogelijkheden voor het theorie-examen, namelijk: het theorie-examen met extra tijd en het individuele theorie-examen.
Bij het theorie-examen extra tijd krijg je 15 minuten extra tijd om de vragen te beantwoorden. Vooral voor mensen met bijvoorbeeld dyslexie is dit examen van toegevoegde waarde.
Het individueel begeleid theorie-examen is een examen mogelijkheid voor mensen die graag in een aparte ruimte theorie-examen doen. Deze examenvorm duurt 15 minuten langer dan een regulier theorie-examen. Je examen wordt voorgelezen door een medewerker van het CBR. Je geeft de antwoorden in de computer.
Om aan het theorie-examen deel te mogen nemen moet je minimaal 17 jaar.
Hieronder vind je alle geplande cursussen voor deze opleiding. Selecteer een vestiging om alleen de cursussen op die locatie te zien. Voor specifieke wensen of groepsopgaven kun je contact met ons opnemen om eventuele andere mogelijkheden door te nemen.
Na de praktijkopleiding ben je klaar voor het examen bij het CBR. Dit examen duurt ongeveer 85 minuten. De examinator let op verschillende zaken, waaronder omgang met klanten, je rijgedrag, routekeuze, omgang met eventuele storingen, afhandelingen van eventuele ongevallen, etc. Uiteindelijk worden er tijdens het praktijkexamen 3 ritten gereden: Je rijdt vanuit de CBR-locatie naar een opgegeven bekend object zonder hulpmiddelen; Je rijdt daarna vanaf het object naar een opgegeven adres met hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld: navigatieapparatuur, plattegrond en/of stratenboek; Daarna rijd je van dat adres terug naar het CBR op aanwijzingen van de examinator. De minimale leeftijd voor deelname aan het praktijkexamen is 18 jaar. Bovendien moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor de personenauto.
Taxichauffeurs kunnen na het volgen van de opleiding Doelgroepenvervoer goed omgaan met mensen met een functiebeperking en weten ook alles om het vervoer voor deze doelgroep zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. De opleiding is erkend in het kader van Keurmerk Taxi. Iedereen die taxichauffeur is en in de dagelijkse praktijk te maken heeft met de uitvoering van leerlingenvervoer, WVG vervoer, zittend ziekenvervoer of combinaties van deze vormen van contractvervoer. Enige ervaring met deze vormen van taxivervoer is gewenst. De volgende onderdelen komen in deze cursus aan bod:
• Verschillende vormen van functiebeperkingen
• Richtlijnen voor het benaderen van passagiers met een functiebeperking
• Hulpverlening bij rijden met een duwrolstoel over obstakels
• Begeleiden van passagiers met een functiebeperking
• Kennis van verschillende typen rolstoelen en vastzetsystemen
• Code VVR en ISO normering
• In- en uitrijden van rolstoelen
• Vastzetten van rolstoelen
• Rijden in een rolstoeltaxi met een rolstoelpassagier
Deelnemers zijn verplicht om tijdens de training een eigen voertuig mee te nemen dat gedurende de trainingsdag is verzekerd.
Het vervoer van passagiers brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Zoals het verlenen van hulp wanneer de taxi of bus bij een ongeluk betrokken raakt of wanneer een passagier onwel wordt. Deelnemers worden tijdens deze cursus voorbereid hoe te handelen en hoe ze de tijd tussen het ongeval en de aankomst van professionele hulp moeten overbruggen. Inhoudelijk komen de volgende onderdelen aan bod:
Het verkeer wordt steeds intensiever en dat vereist een defensieve rijstijl. De Veiligheids- en Antisliptraining is speciaal ontwikkeld ter bevordering van de professionalisering van de doelgroep. Deelnemers leren om in onverwachte en uitzonderlijke weg- of weeromstandigheden het voertuig op professionele wijze te beheersen. Ze zijn in staat om op de juiste wijze risico’s in te schatten en weg te blijven van gevaarlijke rijomstandigheden.
Om als taxichauffeur aan de slag te mogen moet je in het bezit zijn van een bestuurderskaart. Deze dient te worden aangevraagd bij de KIWA. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet je beschikken over een over een geneeskundige verklaring die niet ouder is dan 4 maanden en over een originele Verklaring Omtrend Gedrag (VOG). Klik hier om een chauffeurskaart aan te vragen.
Ben je benieuwd naar de kosten van de opleiding tot taxichauffeur? Vraag dan via onderstaand contactformulier een offerte aan en je ontvangt de prijzen binnen 2 werkdagen per e-mail. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!
Copyright © 2021 Dek Opleidingen - Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies
Concept & realisatie: Urban Heroes - Webdesign en Online marketing
Sociale Vaardigheden
Door de training Sociale Vaardigheden voor Taxichauffeurs worden deelnemers zich meer bewust van de verwachtingen van de klant. Daarnaast leren ze zich beter in te leven in een situatie, klantgerichter te handelen en leren escalaties te voorkomen. De training is erkend in het kader van het Keurmerk Taxi. De cursus is ideaal voor taxichauffeurs die al enige tijd in het vak werkzaam zijn en hun sociale vaardigheden willen aanscherpen. Deelnemers dienen in het bezit te zijn van het Chauffeursdiploma Taxi. In deze training spelen de eigen ervaringen van de deelnemers een grote rol. Om deze reden is de training met name geschikt voor taxichauffeurs die minstens een half jaar in loondienst zijn. De volgende onderdelen komen in deze cursus aan bod:
• Klantgericht handelen
• Communicatie
• Stresshantering
• Eigen ervaring met agressieve incidenten
• Preventie en procedures bij agressieve incidenten
• Omgaan met moeilijke situaties