Gezondheids-verklaring en rijtesten

Een Gezondheidsverklaring is een medische vragenlijst van het CBR. Die beoordeelt of je rijgeschikt bent en of je dus je rijbewijs mag halen. De Gezondheidsverklaring vul je in via de website van het CBR. Zo weet je of je aan de slag kunt met rijlessen en de praktijkexamens mag aanvragen.


In sommige situaties roept het CBR jou op voor een rijtest. Dat kan een medische reden zijn of betrokkenheid bij een ongeval of misdrijf in het verkeer. Bij dat laatste in bezit van een rijbewijs, maar het is ingenomen door de politie.

KNMV instructeur
KGI KNMV - Instructeur
Zeer scherpe prijzen
Zeer scherpe prijzen
Opleiding op maat
Flexibele planning
Hoog slagingspercentage
Hoog slagingspercentage

Gezondheidsverklaring CBR

Als je de Gezondheidsverklaring hebt ingevuld is duidelijk of je rijgeschikt bent. Via de website mijn.cbr.nl kun je het formulier invullen. Het is belangrijk dat je dit doet, anders kunnen wij geen AVD-examen aanvragen (voor het AVB-examen is de Gezondheidsverklaring niet nodig).


Vul de Gezondheidsverklaring naar alle eerlijkheid in, want het is een officieel document. Twijfel je over een of meer vragen? Neem dan contact op met ons of direct met het CBR. Wanneer je alle vragen met nee kunt beantwoorden, is het normaal gesproken geen probleem om te starten met je rijopleiding. Ook kunnen we dan je praktijkexamen aanvragen.


Wanneer je een of meerdere vragen met ja beantwoordt, is het verstandig om direct met het CBR contact op te nemen. Doorgaans krijg je dan een keuring of moet je een rijtest afleggen. Zo’n test bij het CBR is gratis. Je betaalt bij ons wel voor het gebruik van een voertuig en de begeleiding door een instructeur. Aan een rijbewijskeuring of voorbereiding op een rijtest door middel van rijlessen zijn wel kosten verbonden.

Medische reden voor de rijtest bij het CBR

Of het een fysieke beperking is of een ander gezondheidsprobleem, soms gebeurt het dat je een van de vragen in de Gezondheidsverklaring met ja moet beantwoorden. Dat betekent dat je een originele versie moet opsturen naar het CBR. Die is verkrijgbaar bij ons of bij je gemeente. Nadat het CBR jouw Gezondheidsverklaring heeft bekeken, word je opgeroepen voor een rijtest. Die kun je via ons plannen. Tijdens de rijtest beoordeelt het CBR of je veilig en verantwoord de weg op kunt. Hierbij wordt gelet op je voertuigbeheersing, waarnemingsvermogen, het toepassen van verkeersregels en je omgang met andere weggebruikers.


 

Na de rijtest krijg je te horen of jij je rijbewijs mag halen en zo ja, op welke manier. Het kan bijvoorbeeld dat je examen in een aangepast voertuig moet doen of verplicht een bril of lenzen moet dragen.

Om je goed voor te bereiden op een rijtest, plannen we bij Dek Opleidingen enkele rijlessen in. Tijdens de eerste les kijken we naar je leertempo en naar wat je al kunt. Op basis daarvan krijg je te horen hoeveel lessen je nodig hebt om op het juiste niveau voor een rijtest te komen. Het CBR verwacht namelijk al behoorlijk wat van een bestuurder tijdens een rijtest. Uiteindelijk hopen we dat je met een goede voorbereiding slaagt voor de rijtest.

Betrokkenheid bij ongeval of misdrijf in het verkeer

Als je betrokken bent geweest bij een ongeval of misdrijf in het verkeer, kan het CBR je oproepen voor een rijtest. Dat gebeurt in opdracht van de politie en is verplicht om aan het verkeer te mogen deelnemen. Als je bent opgeroepen voor zo’n rijtest, kun je contact opnemen met Dek Opleidingen. Wij zorgen voor de juiste begeleiding en een voertuig.


Voor een rijtest verwacht het CBR behoorlijk wat kennis van de theorie van het verkeer. Ook moet je een behoorlijk niveau hebben van voertuigbeheersing en verkeersinzicht. Om er zeker van te zijn dat je op het juiste niveau zit, adviseren wij je om één of meerdere rijlessen in te plannen. Onze instructeur checkt jouw kennis en vaardigheden, en beoordeelt of je klaar bent voor een rijtest.

Meer informatie of aanmelden?

Neem contact op

Ik wil
Ik ben