Nascholing Code 95
Elke chauffeur moet binnen 5 jaar na het behalen van het rijbewijs met vakbekwaamheid 35 uur nascholing (Code 95) volgen. Deze cyclus van 5 jaar blijft zich herhalen indien hij/zij beroepsmatig wil blijven rijden. Op deze manier blijven chauffeurs getraind en up-to-date. Voor de Code 95 zijn er honderden verschillende opleidingen en trainingen ontwikkeld waaruit chauffeurs vrij mogen kiezen. Voorwaarde is dat één training van een praktijktraining moet zijn. De overige trainingen mogen theoretisch zijn. Dek Opleidingen in de opleider van Zeeland en het westen van Brabant voor de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs. Met vestigingen in Goes, Bergen op Zoom en Terneuzen bieden wij naast een breed opleidingsaanbod, ook meerdere locaties aan waar trainingen kunnen worden verzorgd. Bovendien biedt Dek de mogelijkheid om trainingen incompany te verzorgen.
Op deze pagina vind je meer informatie over de nascholing Code 95.

Code 95 cursussen
Veelgestelde vragen
Als een chauffeur in het bezit is van zowel een chauffeursdiploma (code 95) voor personenvervoer als voor beroepsgoederenvervoer, dan hoeft hij/zij slechts 1 keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur. Het maakt niet uit of de opleidingen specifiek op 1 voertuig zijn gericht.
Zijn er vrijstellingen voor de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs (code 95)?
Ja er is inderdaad sprake van enkele vrijstellingen voor de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs (code 95). Brandweerlieden, politiemensen etc. vallen onder de vrijstelling voor de Vakbekwaamheid. Er zijn nog meer vrijstellingen. Deze zijn te vinden op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Klik hier voor de vrijstellingen.
Het kan voorkomen dat het een chauffeur om een of andere reden niet lukt om aan de verplichte nascholing (code 95) te voldoen. Dit heeft als gevolg dat hij/zij het vak niet meer mag uitoefenen. De vakbekwaamheid code 95 is als het ware verlopen. Als hij/zij daarna besluit toch het oude vak weer op te pakken, dan moet de chauffeur die vakbekwaamheid weer vernieuwen. Dit doet de chauffeur door 35 uur nascholing te volgen. Pas na het volgen van de 35 uur nascholing mag weer beroepsmatig worden gereden. Hij/zij hoeft dus niet opnieuw een examen te doen.
Via de website van het CBR kunnen chauffeurs bekijken welke CCV-examens ze hebben afgelegd, wat de resultaten zijn, welke diploma’s en certificaten ze in bezit hebben en hoeveel behaalde nascholingsuren ten behoeve van de code 95 zijn geregistreerd. Voor de bescherming van de privacy van de chauffeurs kan alleen de chauffeur zelf inloggen met de eigen DigiD. CCV heeft dit ontwikkeld uit oogpunt van klantvriendelijkheid en het verhogen van het serviceniveau. Klik hier om jouw gemaakte uren te controleren.
Kan ik tijdens mijn huidige nascholingsperiode al uren sparen voor de volgende periode voor code 95 en die dan meenemen?
Het is helaas niet mogelijk om vooraf uren voor code 95 te sparen voor een volgende periode.
Nee je hoeft niet te slagen voor een examen om je code 95 te behouden. Het gaat om de aanwezigheidsregistratie bij het CBR. Als je bijvoorbeeld bent opgegeven voor VCA inclusief code 95 en je bent hiervoor van tevoren aangemeld en de gehele dag aanwezig geweest, dan maakt het niet uit of je slaagt of zakt voor het VCA examen. Je krijgt dan 7 uur voor de dagopleiding VCA als theorie uren voor code 95.
Kan ik mijn gevolgde nascholingsuren in het buitenland ook in Nederland laten meetellen voor code 95 en andersom?
Het is mogelijk om in het buitenland gevolgde uren voor code 95 te laten registreren in Nederland en andersom. Klik hier voor informatie over het in Nederland laten registeren van gemaakte uren in het buitenland. Klik hier voor meer informatie over het in het buitenland laten omzetten van in Nederland gemaakte uren.
Normaal gesproken is er sprake van dagopleidingen voor code 95. Je bent dan minimaal 7 uur (exclusief pauzes) in de aanwezigheid van een instructeur. Opleidingen die minder dan 7 uur effectieve cursustijd omvatten kunnen niet meetellen voor de nascholing. Wel is het mogelijk om een opgeknipte training te volgen van 2x 3,5 uur effectieve lestijd, bijvoorbeeld 2 aansluitende avonden. Ook bestaan er mogelijkheden om een nascholingsopleiding te volgen middels e-learning. Doordat een chauffeur dan al minimaal 4,5 uur thuis moet hebben gestudeerd, is de klassikale lestijd slechts 2,5 uur. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.