Volg je WRM bijscholing bij Dek Opleidingen
Als rijinstructeur heb je een WRM-certificaat met een geldigheid van vijf jaar. Om het certificaat geldig te houden, moet je bijscholing volgen. De bijscholingsverplichting voor vijf jaar is:
- Je geeft één keer een praktische rijles (= praktijkbegeleiding). Hierbij is een begeleider van het IBKI aanwezig, die de rijlessen beoordeelt. Er zijn twee herkansing mogelijkheden. Je zorgt zelf voor een voertuig en leerling.
- Je volgt zes dagdelen (van 3 uur) theoriecursussen (= theoretische bijscholing).
Hierbij doe je geen examen, maar aanwezigheid is wel verplicht. Je mag vrij kiezen uit een lijst met cursusonderwerpen die elk jaar wordt aangevuld. Let er wel op dat dubbel gevolgde opleidingen maar enkel meetellen.

Theoretische bijscholingsmogelijkheden bij Dek
Theoriebijscholing: ‘Stagementor’ (2-daagse)
Tijdens deze 2-daagse cursus (2 x theorie) komt het praktijkprotocol uitvoerig aan de orde. Aan dit protocol moet je zelf tijdens de praktijkbegeleiding ook voldoen. Kortom, twee vliegen in een klap! Wij bereiden je goed voor, zodat je met een gerust hart de applicatie tegemoet gaat. De cursus Stagementor telt zowel mee voor de bijscholing WRM als het RIS traject. Ben je beide dagen aanwezig geweest tijdens de bijscholing, dan ontvang je na afloop van het IBKI een certificaat waarmee je kunt aantonen dat je de cursus hebt gevolgd.
De cursus ‘Stagementor’ bestaat uit 2 cursusdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur.
Theoriebijscholing ‘Het RVV' (1-daagse)
Tijdens deze 1-daagse WRM applicatie worden de wijzigingen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) besproken. In het RVV zijn de verkeersregels en verkeerstekens te vinden die in Nederland van toepassing zijn.
De cursus bestaat uit 1 dag les van 9.00 uur tot 16.00 uur.
Theoriebijscholing ‘ROSO - Rijden onder Specifieke omstandigheden’ (1-daagse)
Deze WRM bijscholing is ontwikkelt om rijinstructeurs te laten ondervinden (zowel in theorie als praktijk) wat het betekent om in gevaarlijke verkeerssituaties c.q. noodsituaties terecht te komen. Centraal staat de ‘bewustwording van de onbeheersbaarheid van gevaarlijke verkeerssituaties'. De ervaringen die tijdens de opleiding worden opgedaan moeten er uiteindelijk toe leiden dat deze een preventieve uitwerking hebben naar de leerling. Tijdens de rijopleiding van de leerling streeft de instructeur naar het zoveel mogelijk voorkomen van gevaarlijke c.q. risicovolle situaties.
De cursus bestaat uit 1 dag les van 9.00 uur tot 16.00 uur.
Theoriebijscholing ‘Faalangstinstructeur' (1-daagse)
In 2010 is na een geslaagde proef het faalangstexamen ingevoerd. Tijdens een praktijkexamen van 80 minuten kan een kandidaat met faalangst zijn vaardigheden tonen, waarbij rekening wordt gehouden met de invloed van faalangst op de prestaties. Tijdens de cursus wordt onder andere de volgende onderdelen behandeld:
- Wat is faalangst en wat is rijexamenangst?
- Wat kunnen de oorzaken zijn en welke signalen geeft een leerling af?
- Hoe gaan we als instructeur hiermee om?
Voor rijinstructeurs is het zinvol om de componenten die relatie hebben met faalangst te kennen en tijdens een bijscholing verder uit te diepen.
De cursus bestaat uit 1 dag les van 9.00 uur tot 16.00 uur.
Theoriebijscholing ‘Autisme en AD(H)D en aanverwante stoornissen tijdens de rijles, basiscursus (1-daagse)
Tijdens deze cursus wordt uitgebreid stilgestaan bij de theorie omtrent autisme en ADHD. De essentie van een informatieverwerkingsstoornis wordt helder uitgelegd. De rijinstructeur leert vervolgens welke eenvoudige praktisch te gebruiken methodieken er zijn en kan deze direct inzetten. Dit wordt geoefend aan de hand van diverse casussen. De essentie van de aanpak en begeleiding van mensen met informatieverwerkingsproblematiek zit hem in het zo duidelijk en concreet mogelijk zijn, stap voor stap. Een benadering die niet alleen voor mensen met deze problematiek goed werkt.
De cursus bestaat uit 1 dag les van 9.00 uur tot 16.00 uur.
Theoriebijscholing 43 ‘Alcohol en drugs’ (1-daagse)
Tijdens deze bijscholing krijgt u inzicht in het alcoholgebruik, drugsgebruik, gebruik van medicijnen, (overmatige) vermoeidheid, slaapdeprivatie in combinatie met het rijgedrag tijdens rijles en het besturen van voertuigen. Daarnaast is het vroegtijdig signaleren van het gebruik, van genoemde middelen, een onderdeel dat bijdraagt aan een hogere verkeersveiligheid. je kunt door deze bijscholing de leerling tijdens de rijlessen bewust(er) maken van de invloed en de gevolgen van alcohol, drugs en medicijnen. Tijdens deze bijscholing maken wij ook gebruik van een alcohol- en drugsbril.
De cursus bestaat uit 1 dag les van 9.00 tot 16.00 uur.
Theoriebijscholing 46 ‘Basiscursus NLP tijdens de rijles’ (2-daagse)
NLP is een communicatie- en verandermethodiek. Door NLP (neuro linguïstisch programmeren) toe te passen leert de rijinstructeur op een nieuwe manier te kijken naar de wereld om hem heen en hoe echt contact te maken met de leerling. Hierdoor kan de communicatie directer en effectiever worden. De toepasbaarheid van NLP en de persoonlijke ontwikkeling staan in deze bijscholing centraal. Tijdens de bijscholing ervaart de rijinstructeur dat persoonlijke groei en ontwikkeling ontstaan door je open te stellen voor nieuwe dingen en je daarbij bewust te worden hoe jij en anderen communiceren. De rij-instructeur herkent bepaalde vormen van gedrag en de emoties die daarbij horen. Door effectievere communicatie krijgt de rijinstructeur meer keuzevrijheid in het dagelijks leven. Die omschakeling in denken en handelen kan best pittig zijn. Door dit toe te passen groeit het zelfvertrouwen van de leerling.
De cursus bestaat uit 2 lesdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur.
Praktische bijscholing IBKI of CBR
De praktijkbegeleiding wordt verzorgd door of namens het IBKI /CBR (www.ibki.nl / www.cbr.nl ). Je moet tijdens deze begeleiding aantonen dat je op een hoog niveau les geeft en daarbij aan het IBKI protocol voldoet. Je hebt hiervoor maar één herkansing . Wij kunnen ons daarom goed voorstellen dat er behoefte is in de praktijk gecoacht te worden en te toetsen of je reeds aan deze eisen voldoet. Het voordeel voor jou; door deze coaching kunnen wij tijdig bijsturen en ga je goed voorbereid jouw praktijkbegeleiding tegemoet!
De coaching ten behoeve van praktijkbegeleiding duurt 3 uur (lesvoorbereiding, praktijk en nabespreking). De planning voor de praktijkbegeleiding wordt in overleg gemaakt.
De daadwerkelijke praktijkbegeleiding vraag je zelf aan bij IBKI of CBR.
NIEUW
In elke vijf jaar geldigheid van uw WRM-bevoegdheidspas moet u bij IBKI één praktijkbegeleiding doen. U moet die zelf bij IBKI boeken. Zorg er wel voor dat u dit op tijd doet; uw certificaat moet dan nog geldig zijn! Bij een onvoldoende hebt u twee herkansingsmogelijkheden.
Als u meerdere instructeurscertificaten hebt (A, B, C, D, E achter B, E achter C/D, T), mag u zelf kiezen voor welk certificaat u praktijkbegeleiding krijgt. Een voldoende resultaat voor een aanvullende WRM-categorie A, C, D of T telt ook als een praktijkbegeleiding.
Cursusagenda
Hieronder vind je alle geplande cursussen voor deze opleiding. Selecteer een vestiging om alleen de cursussen op die locatie te zien. Voor specifieke wensen of groepsopgaven kun je contact met ons opnemen om eventuele andere mogelijkheden door te nemen.
Kosten WRM applicatie
Ben je benieuwd naar de prijzen van onze bijscholingen voor het instructeursbewijs? Neem dan contact met ons op.